Gdzie zamontować car audio ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jareczek71
    Drive
    S_OCP Member
    • 2005
    • 88

zgodnie z obietnicą ciut kulturalniejsza wersja 8)
    O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
  • LIFE
    Ambiente
    • 2005
    • 183

Witam.

Mam pytanko, chodzi mi o solidny warsztat w Krakowie lub na Śląsku montujący car audio. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem
    Chcę założyć zestaw na przód + wzmacniacz + wygłuszenie.

Macie może jakieś namiary na firmy godne polecenia ?
    Power is nothing without control !
    "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Gdzie zamontować car audio ?

Zamieszczone przez LIFE
      Chcę założyć zestaw na przód + wzmacniacz + wygłuszenie.

Macie może jakieś namiary na firmy godne polecenia ?
      Ja tez szukalem zakladu zeby cos pozakaladac i doszlem do wniosku ze zrobie to sam k (zobaczymy jak to wyjdzie :wink: )
      Czyli wyglusze i kable popodciagam i po podlaczam ,a montaz glosnikow w miejsce seryjne to najlatwiesza z tych rzeczy.
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• LIFE
        Ambiente
        • 2005
        • 183

Ja nie czuję się na siłach, żeby samemu montować te cuda.
        Z głośnikami nie ma problemu, gorzej ze wzmacniaczem, wygłuszeniem, okablowaniem, itp.
        Słyszałem, że dobrze montują car audio w Krakowie, na tyłach Media Markt. Jest tam firma Auto Media Max.
        Czy ktoś coś słyszał o nich ?
        Będę wdzięczny za info . :szeroki_usmiech
        "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• morfeo11
          Drive
          • 2005
          • 61

ja tam robilem wygluszanie, i montaz glosnikow.Firma jest spoko.tylko rzeby ci montował Borys,on jest tam najlepszy :lol:

[ Dodano: Pon 18 Lip, 05 15:57 ]
          aha,ich strona www.automediamax.pl

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

Polecam wycieczkę do Mielca - do Pawła z Car Audio System
            namiary na www.audiocar.pl
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• morfeo11
              Drive
              • 2005
              • 61

aha, i jak ognia unikaj tego warsztatu co jest na al.29 listopada(naprzeciwko AR)mnie kable izolowali tasma klejaca biurowa!!!dopiero Borys mi to pokazał.radio mi zle dzialalo(trzeszczalo)to mi tlumaczyli ze to wina radia ze nie jes idealne9blaupunkt sevilla) okazalo sie ze nie dali separatora a gnojki sobie policzyli za niego!!!

Komentarz

• LIFE
                Ambiente
                • 2005
                • 183

Dzięki za rady. Już kupiłem głośniki w Media Markt - Helix HXS 136 seria Esprit.

Poprzednio miałem też Helixy tylko serię Blue (niższa) i nie narzekałem więc mam nadzieję, że się nie zawiodę. Sprzedawca bardzo mi polecał te lepsze. Na razie zbieram kasę na wzmacniacz i subwoofer więc myślę, że inwestycja w lepsze głośniki opłaci się.
                Jest tylko jeden mały problem, znalazłem w książce gwarancyjnej zapis, że wszystkie prace wykonane przy instalacji elektrycznej poza ASO powodują utratę gwarancji.
                Zaczynam się wahać, muszę popytać w ASO czy faktycznie tak jest bo nie chcę stracić gwarancji (jeszcze 1,5 roku).

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

widzę, że sie pospieszyłeś i kupiłeś głosniki bez odsłuchu przynajmniej 2-3 różnych propozycji

co do sposobu na ASO to postaram się odkopać linka z forum CA w tym temacie

Komentarz

• LIFE
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 183

Zamieszczone przez Nexus6
                    widzę, że sie pospieszyłeś i kupiłeś głosniki bez odsłuchu przynajmniej 2-3 różnych propozycji

co do sposobu na ASO to postaram się odkopać linka z forum CA w tym temacie
                    A słyszałeś coś złego o tych głośnikach ?
                    Firma nie jest znana w Polsce i przez to bardzo niedoceniana ale wiem, że Audiotec Fisher produkuje całkiem niezłe produkty (np. kondensatory Brax)
                    A co do odsłuchu to faktycznie trochę się pospieszyłem, ale mam nadzieję, że nie będę żałował :diabelski_usmiech

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez LIFE
                      A słyszałeś coś złego o tych głośnikach ?
                      Firma nie jest znana w Polsce i przez to bardzo niedoceniana ale wiem, że Audiotec Fisher produkuje całkiem niezłe produkty (np. kondensatory Brax)
                      A co do odsłuchu to faktycznie trochę się pospieszyłem, ale mam nadzieję, że nie będę żałował :diabelski_usmiech
                      firma jest znana, ale tak jak piszesz z produktów marki Brax, wyższe modele Helix'a też sa dobre,
                      ale serie niższe to zwykła masowa budżetówka - nie należy tu za dużo wymagać

a na razie kupiłeś i masz - a czy bedziesz zadowolony to pokaże czas ... :diabelski_usmiech

Komentarz

• LIFE
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 183

Zakładam głośniki w AutoMM

Dzwoniłem do ASO w Krakowie

InterAuto - ul. Kocmyrzowska: można założyć samemu, nie utraci się gwarancji, przymykają oko (albo im się nie chce robić)
                        Inter Auto - ul. Zakopiańska: Absolutnie nie wolno poza ASO. Po krótkiej konfrontacji w słuchawce słyszę głos innego pracownika, że jak się nic nie podzieje z instalacją to można zamontować samemu
                        Emida - ul.J. Conrada : głośniki należy montować w ASO

Więc jak to w końcu jest z tą gwarancją ?

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Zawsze jest tak ze oni chca zarobic. Inna sprawa. Radio tez powinno montowac sie w ASO - kto montowal kazdy wie. Nikt nigdy nic na to nie powiedzial, a bylismy wiele razy w serwisie i to mozna powiedziec ze w sprawie elektryki, bo nie dzialal jeden xenon. Jakby jakis debil tam siedzial to moglby sie przyczepic.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• LIFE
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 183

Zamieszczone przez morfeo11
                            aha, i jak ognia unikaj tego warsztatu co jest na al.29 listopada(naprzeciwko AR)mnie kable izolowali tasma klejaca biurowa!!!dopiero Borys mi to pokazał.radio mi zle dzialalo(trzeszczalo)to mi tlumaczyli ze to wina radia ze nie jes idealne9blaupunkt sevilla) okazalo sie ze nie dali separatora a gnojki sobie policzyli za niego!!!
                            Wielkie dzięki za info ! :szeroki_usmiech
                            Ten warsztat też brałem po uwagę, o ile mówimy o tym samym: TeleRadioman

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

InterAuto - ul. Kocmyrzowska: można założyć samemu, nie utraci się gwarancji, przymykają oko (albo im się nie chce robić)
                              Inter Auto - ul. Zakopiańska: Absolutnie nie wolno poza ASO. Po krótkiej konfrontacji w słuchawce słyszę głos innego pracownika, że jak się nic nie podzieje z instalacją to można zamontować samemu
                              Emida - ul.J. Conrada : głośniki należy montować w ASO

Jak tylko podłączysz głośniki do instalki , którą zakładam, że masz to co ci mogą zrobic? Gorzej jakbyś ciął kable i wpinał sie do instalacji...kładąc np. kable do wzmaka albo zmieniając radio tudzież w ogóle je podpinając... 8)

Komentarz

• LIFE
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 183

Zamieszczone przez Maicroft
                                Zawsze jest tak ze oni chca zarobic. Inna sprawa. Radio tez powinno montowac sie w ASO - kto montowal kazdy wie. Nikt nigdy nic na to nie powiedzial, a bylismy wiele razy w serwisie i to mozna powiedziec ze w sprawie elektryki, bo nie dzialal jeden xenon. Jakby jakis debil tam siedzial to moglby sie przyczepic.
                                Radio mam zamontowane przez ASO - niestety, coś jest źle podłączone bo cały czas cichutko szumi (najlepiej wyciszyć radio całkowicie-wtedy słychać dokładnie) albo nie ma filtra przeciwzakłóceniowego. Niezależnie od tego czy gra radio czy płyta MD (Mini Disc)
                                A tak swoją drogą to ma ktoś w aucie radio na MD ?
                                Ja już trzeci model przerabiam i nie narzekam (w ciągu 7 lat) poprzednie 2 kupowałem na giełdzie :diabelski_usmiech teraz kupiłem trzecie, nowe: Sony.

Płyta MD mieści 74 min. muzyki, można na nią : nagrywać, kasować, nazywać utwory, zmieniać kolejność na płycie, łączyć, dzielić, czyli wszystko ! :lol: W domu też mam sprzęt z MD dlatego takie rozwiązanie w aucie ma sens.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ja tam MP3 preferuje. Nagrac mozna na plytke RW i tez mozna dowolnie ustalac kolejnosc. A co do jakosci MP3 zgrywac na minimum 192kbit i jakosc jest znosna - mi wystarczy.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• LIFE
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 183

MP3 też są fajne, na jedną płytę wchodzi duuużo nagrań, tylko czasami może być problem z ich odszukaniem.
                                    Zestaw z MD (mini wieża) ma tę zaletę, że można na nią (płytkę MD) nagrywać np. z radia, kasety, CD, innego źródła zewn. Wada jest taka, że mało kto posiada MD i odtworzenie tego w innych miejscach niż u mnie w domu lub w samochodzie okazuje się niemożliwe
                                    Utwory można przestawiać po ich nagraniu, po pewnym czasie jak Ci się znudzi znowu można pomieszać utworami (np. utwór 1 przenieść na miejsce 4, utwór 2 przenieść na miejsce 5, itd)

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Co do odszukania to jak dla mnie dosc latwe. MP3 nagrywam w katalogi. Moge przeszukiwac po katalogach jak i po plikach (przelaczanie miedzy poprzedni-nastpeny). Do tego czyta ID tagi wiec nazwy tez sie wyswietlaja. Jedna z wad: przewijanie. Moze to wina Alpine i tu to tak chodzi, ale przewijanie piosenki idzie strasznie wolno. Plyty audio leca normalnie.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• LIFE
                                        Ambiente
                                        • 2005
                                        • 183

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Co do odszukania to jak dla mnie dosc latwe. MP3 nagrywam w katalogi. Moge przeszukiwac po katalogach jak i po plikach (przelaczanie miedzy poprzedni-nastpeny). Do tego czyta ID tagi wiec nazwy tez sie wyswietlaja. Jedna z wad: przewijanie. Moze to wina Alpine i tu to tak chodzi, ale przewijanie piosenki idzie strasznie wolno. Plyty audio leca normalnie.
                                        No to widzę, że sprzęt na MP3 też ma niezłe możliwości :P

A widziałeś ostatnio radio Nakamachi za 1000 zł ?
                                        Firma legenda ale nigdy nie startowali w tej klasie cenowej.

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez LIFE
                                          A widziałeś ostatnio radio Nakamachi za 1000 zł ?
                                          Firma legenda ale nigdy nie startowali w tej klasie cenowej.
                                          jet to sprzęt porażka, w tej klasie cenowej Nakamichi nie powinno nawet startować,
                                          a już napewno nie z odtwarzaczem MP3

w tej cenie można znaleźć sporo innego grającego lepiej sprzętu

Komentarz

• LIFE
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 183

Aha, czyli lepiej kupić coś innej firmy :lol:

Trochę podobnie wygląda sprawa z głośnikami JBL i Infinity.
                                            Miły sprzęt ale stosunkowo drogi do tego co oferuje, firma jest przereklamowana.

Komentarz

• Nexus6
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4847
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez LIFE
                                              Trochę podobnie wygląda sprawa z głośnikami JBL i Infinity.
                                              Miły sprzęt ale stosunkowo drogi do tego co oferuje, firma jest przereklamowana.
                                              ciekawe, przecież Harmann-Kardon poza sprzętem estradowym to niemal w całości budżetówka

przynajmniej kolumny JBL robi ciekawe
                                              a Infinity NIEKTÓRE głośniki samochodowe :diabelski_usmiech

Komentarz

• LIFE
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 183

Pisząć o JBL i Infinity miałem na myśli sprzęt do samochodu a nie do domu.

JBL robią dużo hałasu, Infinity grają lepiej (zwłaszcza w zakresie tonów wysokich) ale też nie jest to cud.

Komentarz

• Samiec
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4287
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez LIFE
                                                  A tak swoją drogą to ma ktoś w aucie radio na MD ?
                                                  Ja mam ,ale zamontowalem je do Forda Transita , w domu mialem Sony to padlo wiec w tym transicie glownie radia slucham bo piosenki juz sie osluchaly ,ze az zygac sie chce :szeroki_usmiech
                                                  W tej chwili wole CD nawet bez mp3 , nagrywarka moja wypala w 3:30min plytkie a z MD sie troche schodzilo. Ale na nie tez nagrywalem audio z mp3 k ale wiecej bylo opcji ze sie dzwiek skepsci od ustawien w kompie. Mozna wypalac na cd-rw i bedzie podobnie ,ale zdecydowanie szybciej. Jedyny plus MD w tej chwili to te przestawianie utworow.

[ Dodano: Wto 19 Lip, 05 17:40 ]
                                                  Zamieszczone przez LIFE
                                                  Jak zamontujesz glosniki i wepniesz orginalne kostki od instalacji to raczej nic nie stracisz.
                                                  Nie ktore ASO dadza zamontowac ci w firmie CA ,ale chca abys napisal oswiadczenei ,ze wrazie jak cos padnie np. w tych drzwiach to ci gw nie uznaja. :roll:
                                                  Mozesz tez zamontowac z mala rzezba w srodku drzwi i jak nikt tam nei zajrzy to nawet im to namysl nie przyjdzie zeby ci gw zabrac ,bo nikt w ASO nie sprawdza wiecej niz ma na karcie napisane do wykonania przegladu/ naprawy.

W sumie jak tak popatrzec to instalacja wzmacniacza nie powinna w nic ingierowac z gw ,czyli zasialnie od aku do wzmaka ,kable nowe od glosnikow do wzmaka , czinche i kabel od sterowania od radia do wzmaka ,tylko kable przeprowadzasz przez auto ,wiec wsumie nie ingerujesz w instalacje auta :diabelski_usmiech
                                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...